13 Mart 2013 Çarşamba

ŞEHİR YÖNETİCİLERİNDE SORUMLULUK -Valiler "konar-göçer" olursa

Yahya Düzenli
duzenliyahya@gmail.com

Bir şehre ilk defa gitseniz, o şehri ilk kez görseniz bile, şehrin siluetinin, mekanlarının sizde bıraktığı o 'ilk intiba' şehrin ruhunu size vermeye yetiyor. Bilhassa tarihi şehirlerimiz, sizi öylesine kucaklıyor ki,  kendinizi adeta yuvanızda hissediyorsunuz. Kars da işte böyle bir serhat şehrimiz. Öyle ki, büyük veli-arif Ebul Hasan Harakani'nin Kars kalesi eteklerindeki kabri ve külliyesi şehre adeta ruh üflüyor, sizi kendisine çekiyor.

Birkaç günlüğüne ilk defa gittiğim Kars’ta Vali Yardımcısı kadîm dostum Ünal Coşkun’la şehir üzerine konuşurken, Kars’ın önemli ve korumaya alınması gereken bir tarihî şehrimiz olduğu ve şehrin imarıyla ilgili Rus’ların işgal dönemleri haricinde pek bir şey yapılmadığı, yapılanların da diğer şehirlerimizde olduğu gibi, şehrin kontrolsüz ve çirkin bir şekilde dağılması ve yayılmasından başka bir şey olmadığı üzerine hemfikir olduk.

Devam eden sohbetimizde Ünal Coşkun, birçok yerde kaymakam olarak da görev yapmanın verdiği tecrübe ve birikimle şehir yöneticilerinin nasıl bir sorumluluk taşımaları gerektiğiyle ilgili olarak, “bir vali şehri değiştirebilir!” dedi. Sıradan gibi görünen bu söz, kendisini şehrine adamış, şehrinin misyoneri olmuş bir Vali’nin neler yapabileceğine ilişkin önemli bir cümleydi.

Tarihte hükümdarların veya Valilerin kurduğu şehirler vardır. Bir hükümdarın kurduğu, yeniden imar ve inşa ettiği şehirler gibi, Valilerin de isimlerinin o şehirle bütünleştiği, anıldığı olmuştur. Tıpkı; İskenderiye, Kostantiniyye, vs. gibi. Ayrıca halâ varolan tarihî bazı şehir mekânlarının isimleri de onların bânilerinin nasıl bir ruh ve estetik idrake sahip olduklarını gösteriyor.

Bu vasıflarda, bu misyonda bir Valiyi henüz göremedik. Bazı istisnaları olmakla birlikte Valilik, hâlâ erken Cumhuriyet döneminin “Çizmeli, kırbaçlı, fötr şapkalı, emredici” profilini aşmış değil. Onun için de bu tipte bir Vali için şehir sadece birtakım bürokratik mevzuatın yerine getirileceği, Vali’liğin de Sadaretten gelenlerin “karşılanıp, ağırlanıp, uğurlanacağı” bir mekândan başka bir şey değil.

Nedense Valiler kendilerini bulundukları şehre ait hissetmezler. Çünkü bulundukları şehirde “sayılı günleri” vardır ve belli bir süre sonra başka bir şehre doğru yola çıkacaklar veya da Başkent’teki istirahatgâhlarında Merkez Valiliklerine devam edeceklerdir. Yâni Valilik adeta “göçebe bir yönetici” intibaı veriyor. Eski deyimle “konar-göçer” bir kimlik… Oysa ki, hatırımıza gelen nice Osmanlı Valilerinin şehirlerini nasıl imar ve inşa ettikleri, nasıl dönüştürdüklerini okumanın ötesinde,  tarihî şehirlerdeki bazı uygulama, eser ve mekânlardan görebiliyoruz.

Ancak, Valilerin de zamanın siyasî zihniyetiyle kayıtlı bir ömürlerinin olduğuna vurgu yapalım. Hangi Vali, siyasî iktidarın taleplerine duyarsız kalabilir ki! Bulunduğu şehrin iktidar partisi yöneticileriyle ters düşmemek için gününü kebapçı dükkanı, mağaza, bayi, ofis, vs. açılışlarıyla geçiren Valilerin sadece "sıfattan ibaret" Vali olduklarını söylemeye gerek yok. Ancak bir farkla; şahsiyet sahibi, ‘kendi doğruları’ olan, hiçbir beklentisi olmayan, adeta İbrahim b. Ethem gibi sultanlığı terkedip “tahtından vazgeçebilecek” ve gayesine kilitlendiğinde “işte sultanlık bu” diyebilecek derinliğe ve irfana sahip olanlar hariç…

Liyakatsiz/kifayetsiz muhterislerin öne çıktığı bir vasatta, hasbelkader liyakat sahibi olanların Vali tayin edildiğine şahit olsanız bile, ona icraat yapabileceği imkan, yetki ve desteğin verilmeyeceğine dair endişelerimizi de ifade edelim.

Şehirlerimizin yeniden imar, inşa ve ihyası için öncelikle şehir yöneticilerinin “medeniyet tasavvuru ile şehir idraki”ne sahip olmaları işin kaidesi, olmazsa olmazı. Sonra da işin ekonomik, sosyal tarafları… Ancak, bunca “tarih, medeniyet, kültür, vatan, vs…” hamasetlerine rağmen ülkemiz şehirlerinin hali ortada.

Siz hiç “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı” ile “İçişleri Bakanlığı”nın doğrudan bir ilişki içinde olmalarına dair bir şey duydunuz mu? Çünkü birisi şehrin imar ve inşasının, diğeri şehrin yönetiminin kararlarını veriyorlar. Tabii bu arada şehir için özellikle “Kültür Bakanlığı”nın da olmazsa olmaz bir fonksiyonunun bulunduğuna vurgu yapalım.  Acaba aralarında koordinasyonu sağlayacak, içselleştirilmiş bir “medeniyet tasavvuru ve şehir idraki”ne bu bakanlık kadroları ne kadar sahiptir?

Rahmetli muhakkik mimar Turgut Cansever, “Mimarın görevi dünyayı güzelleştirmektir” diyor. Yönetici iradenin de dünyanın güzelleştirilmesine odaklanmış bir idrake sahip olmadığı şehirlerimizin haliyle ortada.

Üstad Necip Fazıl'ın "benin olmadığım yerde kimse yoktur" dediği mükellefiyet idrakine sahip olmayan şehir yöneticilerinin şehirlerine verebilecekleri hiçbir şey yoktur. Sadece mevcut kaosa yenilerini eklerler.

Sözün burasında şehir yöneticisi Vali'nin Anadolu’da nasıl bir intiba bıraktığı, nasıl algılandığına ilişkin dostumuz Muzaffer Doğan'ın anlattığı şu fıkrayı anlatmadan geçemeyeceğim. 

“Konya ‘ya yeni bir vali tayin edilir. Vali, adı “Velî”ye çıkmış kişilerden birini ziyaret eder. Ziyaretine gittiği kişi, evinin damında, su sızdırmayan bir cins toprağı sermek ve yuvarlak bir taşla sıkıştırmakla meşguldür.

-Efendim, yaşlı olduğum için aşağıya inemeyeceğim, affediniz! diyerek, Valiye damdan seslenir.

Vali de: -Ne münasebet! Ben yanınıza geleyim der.

Vali merdivenden tırmanıp dama çıkar. Sohbet ederlerken, yaşlı adam Konya‘da damların, kalın direkler üzerine konulan kamışların üzerine su geçirmez toprağı sıkıştırmak suretiyle yapıldığını, fakat toprakta kalan ot tohumları, güneşi görünce filizlendiği için, her yıl yeniden sıkıştırılması ve otların yolunması gerektiğini anlatır. Yaşlı adam bunları anlatırken bir yandan da Valiyi, damın üzerinde oradan buraya dolaştırmakta ve:

-Biraz da şu tarafa gidelim, biraz da bu tarafa, bacanın yanına gidelim diye, çekiştirmektedir.

Vali dayanamaz ve bu dam gezintisinin sebebini merak eder:

-Efendi hepsi iyi de, beni neden böyle dolaştırıp duruyorsun? demesi üzerine, yaşlı adam cevap verir:

-Arzedeyim efendim: “Hükümetin ayağının bastığı yerde ot bitmez” derler, ben de damda ot bitmesin diye mübarek ayağınızı her tarafa bastırmaya çalışıyorum."

Fıkramız bu kadar…

Bastığı yerde ot bitmeyen şehir yöneticisi Vali değil, bastığı yeri 'mamur' hale getirmeye odaklanmış şehir yöneticileriyle 'şehir'den bahsedebiliriz.

Şehir yöneticisi Valilerimizin kendilerini 'konar göçer' hissetmemelerini, imar ve inşasına katkı verdikleri şehirlerle isimlerinin anılacağına inanmaları, şehirlerini sahiplenmelerinin ilk şartıdır.

"Bir Vali şehri değiştirebilir." Nasıl ki erken cumhuriyet döneminde Umumi Müfettişler, CHP dönemi Valileri 'yeni cumhuriyet' adına şehirlerimizin tarihi dokusunu, tarihi karakterini nasıl bozup yok ettilerse, yeni valilerimizden de yeni bir şehir ve medeniyet idrakiyle bulundukları şehirlerin imar, inşa ve ihyasına dair irade bekliyoruz.

Tabii, gerçekten "Vali" iseler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder